Пиле по ориенталски healthy




26 Септември 2019
Тази седмица съм избрала да ви представя рецепта с ориенталски привкус, освен с вкус ще ви учуди и с редица благоприятни свойства, влияещи върху организма. Куркумата в рецептата играе главната роля. Куркума, основната подправка в кърито, е може би най-мощната билка на планетата в борбата срещу редица болести. Билката има толкова много лечебни свойства, че в момента са публикувани над 10 000 статии, доказващи нейните многобройни ползи, както и на известното лечебно съединение, което се намира в куркумата – куркумин. Именно на куркумина се приписват благоприятните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той спомага за пречистването от свободни радикали и е ефективен вариант за  детокс. Ефективно средство срещу редица други заболявания. Част от тях са болестта на Алцхаймер, преддиабетно състояние, различни възпалителни процеси, свързани с работата на имунната система, синдром на възпаленото черво, подут корем, за отслабване, повдигане на настроението, акне, главоболие и др. А кориандъра в рецептата се препоръчва при болки в стомаха и червата, диария, кашлица, задух, повръщане и бронхит. В сезона на болестите, в който сме сега, всички


подправки в рецептата имат благоприятно влияние върху здравето ни!
Опитайте тази полезна и изключително апетитна рецепта!
Пиле по ориенталски
700 гр пилешко филе
1 бр. Зелена пиперка
1 бр. Червена пиперка
2 бр. моркови
1 глава малък лук или 1/2 от голям
2 с.л мед
Соев сос
Куркума
Кориандър
Къри
Хималайска сол
Сусам
За ориза
1 ч.ч. ориз
3.ч.ч. вода
Хималайска сол 
Щипка куркума
Пипера и морковите се почистват и нарязва на жулиен. Лука се нарязва на ситно . Тигана с незалепващо покритие се напръсква с кокосов спрей и се поставя лука, след като той стане прозрачен се прибавят морковите и пиперките оставя се всичко да омекне след което се прибавя и пилешкото месо нарязано на жулиен ,на едро . Към сместа се слагат всички подправки и се залива с соев сосо като се внимава да не се пресоли , слагат се и двете лъжици мед и се оставя да се сготви до готовност на пилето. 
Ориза се почиства и се измива 5-6 пъти обилно с вода поставя се в малка тенджера и се залива с водата подправя се по вкус с куркума и малко количество сол. Затваря се с капак докато заври,  след като това стане капака се отстранява и се оставя да се вари до готовност. След като в готов за да се прекрати готвенето му се шокира със студена вода и се отцежда. 
При поднасяне пилешкото се поръсва със сусам, а ориза се поръсва с кориандър. 
Bon appetit!



Коментари

Популярни публикации