Суперхраните! ! Част 2




Мака
Мака е корен, растящ в Андите в Перу. В България може да си го набавите под формата на прах, течен или на хапчета. Плодът мака е изключително богат на хранителни вещества, на фитонутриенти, витамини – от групата В, С и Е и минерали – калций, желязо, цинк, магнезий и фосфор. Казват, че Мака подобрява настроението, намалява кръвното налягане и стимулира имунитета. Дава енергия, намалява стреса и подобрява сексуалните функции, засилва плодовитостта.

Макадамия
Тази ядка е виокоенергиен източник и благоприятства здравето на сърцето. Макадамията съдържа голямо количество витамини от В-групата, фибри и минерали.

Мед 
Медът има силно антибактериално действие и съдържа антиоксиданти. Съдържа витамините В1, В2, В3, В6, K, C, E, А и РР. Също така той се отразява добре при сезонни алергии, възпалено гърло и силна кашлица. Дава енергия и издръжливост.
Цветния прашец е добър източник на протеин, витамини и минерали. Използва се при лекуване на анемия, акне, артрит и умора.

Морски фитопланктон
Тези водни растения са храна, която е концентриран източник на хлорофил, ATP и Mulberry, които подобряват паметта и концентрацията.

Нар
Нара е перфектен антиоксидант. Различни проучвания доказват положителния ефект на сока от нар за намаляване на кръвното налягане при здрави хора в краткосрочен план.



Просо
 Мнозина подценяват просото, но тази култура всъщност може да се причисли към категорията суперхрани. Често тя е окачествявана като по-достъпния еквивалент на станалата модерна напоследък киноа. Богато е на витамини А, В1, В2, Е, РР, съдържа и много минерали, сред които калций и фосфор. Препоръчва се при проблеми с кръвното налягане, холестерола и сърдечно-съдовата система като цяло, при херния, чернодробни заболявания.
Препоръчва се за хора, които се стремят към здравословно хранене, тъй като то има фибри, значително количество белтъчини и спомага за изгарянето на мазнините.
Просото подпомага храносмилането и детоксикацията, съдържа антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Антиоксидантите в него спомагат и за по-младежкия вид на кожата. Заради високото съдържание на калций се препоръчва за растеж и заздравяване на костите.

Пшенична трева
Пшеничната трева представлява покълнали пшенични семена. Тя не съдържа глутен или други алергични агенти. Тя има много силно алкализиращо действие, стимулира метаболизма, намалява кръвното налягане, прочиства черния дроб и засилва имунната система.
Около 70% от пшеничната трева съдържа хлорофил, който е основата на целия растителен живот. Доказано е, че хлорофилът спира растежа и развитието на лоши бактерии. Пшеничната трева съдържа 20 аминокиселини, стотици различни ензими, както и 90 от 102 възможни минерала, витамини и други важни хранителни вещества.  Тя е добър източник на витамините А и С, съдържа и витамини от групата В, включително и В17.
Пшенична трева може да си отгледаш сам или да си закупиш на прах.
  
Пчелен прашец
Тази храна засилва нашата енергия, неутрализира много алергии и e богатa на антиоксиданти. Пчеленият прашец е един от най-богатите източници на био наличен протеин и ни снабдява с витамините В, С, D и Е. Намалява холестролните нива и забавя процесите на стареене.




























Синя боровинка
Синята боровинка например е популярна с високата концентрация на антиоксиданти, които възпрепятстват развитието на ракови клетки. А антиоксидантите, от своя страна, са молекули, които предпазват клетките от свободни радикали, натрупващи се в организма чрез цигарен дим, алкохол и други вредни вещества.


Спирулина
Спирулина е древно синьо-зелено водорасло.За тази храна се смята, че притежава най-богатото съдържание на протеини, както и че е един от най-големите източници на желязо, омега-6 и омега-3 незаменими мастни киселини, гамалиноленова киселина,която подпомага здравата гладка коса и красивата кожа. Витамини от групата В, Витамин Е и К. Тя е богат източник на калий, съдържа и калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен, натрий и цинк. Тя намалява симптоми при алергии, подобрява и засилва имунната ни система, отразява се добре на хора с автоимунни заболявания, поддържа кръвоносните функции, добър антиоксидант.
Вкуса й е малко силен, за това те съветвам да започнеш с малко от нея и постепенно да увеличаваш количеството.



Сьомга
Сьомгата и други мазни риби влизат в списъка на суперхраните заради високото съдържание на омега 3 мастни киселини, които доказано намаляват риска от проблеми със сърцето при хора с висок риск.

Цветкло
Смята се, че цвеклото влияе благоприятно върху здравето на сърцето, а какаото има подобно въздействие, тъй като влияе положително върху кръвното налягане и подобрява еластичността на кръвоносните съдове заради съдържащите се в него флавоноиди (съединенията, отговорни за горчивия вкус на какаото).


Чиа семена
Чиа семената са древна храна от Централна Америка и Мексико. Те са били основна част от диетата на Ацтеките. Тези малки семена са много богати на фибри, съдържат незаменими мастни киселини – омега-3 и -6, те са добър източник на протеин, витамини, антиоксиданти и минерали. Много подходящи са за хора, които спортуват, защото дават мигновена енергия и повишават издръжливостта на организма. Също така регулират нивото на кръвната захар, понижават кръвното налягане, имат противовъзпалително действие и подобряват храносмилането.

Физалис
Това растение има вкусни и с богато съдържание на пектин, фосфор, диетични фибри, калций и витамин А, C, B1, B2, B6 и В12 плодове. Те са богат източник на протеини, като 16% от всеки плод е протеин. Физалисът е с висока концентрация на каротен и биофлавоноиди (витамин Р).

Ябълки
Ябълките са богати на фитохимикали. Един от тях е кверцетинът, който може да помогне за предотвратяване на болестите на Паркинсон и Алцхаймер.

Най-добрият начин да консумирате тези храни е в суровия им вид, за да се възползвате в максимална степен от техните полезни характеристики.
Хранителен режим, базиран на голямо разнообразие от полезна и питателна храна, включително и достатъчно количество плодове и зеленчуци, остава най-добрият начин, човек да поддържа оптимално здраве. И все пак се опитайте да добавите към менюто си някоя от суперхраните защото със сигурност тя ще бъде полезна за организма ви .




Коментари

Популярни публикации