Healthy хлебче със семена




16 Август 2019

Няма човек, който да не бъде изкушен от ароматен току-що изпечен домашен хляб и невероятното му въздействие върху сетивата ни. Толкова е вкусно и завладяващо, че когато започнем да го похапваме не може да спрем, но не е нито от най-здравословните, нито от най-нискокалоричните неща, които можем да консумираме. Ето защо аз обичам да похапвам тази вкусотия, тя е здравословна, полезна и засищаща. В нея няма бяло брашно, на негово място имаме брашно от елда и лимецово брашно, ако мислите, че здравословно и вкусно са несъвместими понятия мога да ви убедя в противното именно чрез тази вкусотия!
Здравословно хлебче със семена
Нужни продукти:
140 гр. Брашно от елда
140 гр. Брашно от лимец
300 мл. Топла вода
1 яйце
1 щипка захар
½ ч. Л. Сол
½ суха мая
3 ½ ч. Лю зехтин
Микс от семена
Сусам
Слънчогледови семки

Начин на приготвяне:
В дълбока купа пресяваме брашната, към тях прибавяме солта, маята и слънчогледовите семки /количествата са по ваша преценка/и разбъркваме добре. В така образуваната суха смес правим кладенче в средата на което чупим яйцето и добавяме зехтина. В топлата вода разтваряме захарта и отново прибавяме водата в кладенчето като постепенно започваме да омесваме тесто. След като тестото стане хомогенно, оформяме топка и я поставяте в средата на купата. Ако тестото е прекалено лепкаво, може да бъде прибавено още малко брашно от елда, за да се доомеси до меко тесто без да лепне. Оформената топка тесто завиваме с мокра кърпа и оставяме да втаса за час и половина на топло, аз лично пускам фурна с вентилатор на 50°. Тестото трябва да удвои, дори утрои размера си, след което се поставя във форма за хляб покрита с хартия за печене и леко намазнена със зехтин. Намазваме хлебчето с малко жълтък пожелание и поръсваме с микса от семена, сусама и слънчогледовите семки. Поставя се в нагорещената фурна с вентилатор на 180-200 градуса в зависимост от силата на печката. Хлябът трябва да се зачерви, след което с помощта на шишче проверявате дали е готов, като шишчето трябва да мине през цялата височина на хляба. Хлебчето е готово тогава, когато при изваждане шишчето то е сухо, не лепне и по него няма тесто.
“ По-голям от хляба няма“... Абсолютно вярно!
 Препоръчвам това благоуханно хлебно изкушение - приготвено с любов, похапва  се с любов!

Коментари

Популярни публикации