Нискокалорични крекери с два вида дип










Обичате ли чипсове и крекери?! Аз обичам, но не помня от кога не съм си зкупувала подобни, и това е така, защото правя сама своите крекери. Те са много адекватен заместител на любимките масови джънк храни.юПробвайте и Вие любимите ми здравословни крекери със семена и подправки. Идеални са за задоволяване на апетита между основните хранения и междинно хранене. Консумирам ги с и без добавки. Когато каня приятели на вечеря или да гледаме филм, особено подходящи и за деца! Като допълнение към рецептата за крекерите съм подготвила и два вида дипове, с които се съчетават чудесно като вкус и  хранителна стойност. Ето и рецептите....
Необходими продукти:
За крекерите 

1ч.ч. брашно от лимец
1ч.ч. брашно от елда
1/2ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л морска сол /по желание/
1ч.л. Ким
1ч.л. кимьон
2с.л. чия
3 с.л. ленено семе
белени слънчогледови семки
Сусам 
Зехтин
За диповете:
 Тиро дип
150гр обезмаслена и обезсолена извара
1с.л. нискомаслено кисело мляко или ядково мляко
4 броя пресни люти чушки
1щипка морска сол/по желание/
Спортен дип
150 гр обезмаслена и обезсолена извара
1 бр.  кисела краставичка
1 бр. яйце
1 скилидка чесън
Шарена сол 
Начин на приготвяне:
Крекерите:
В дълбока купа пресяваме брашната, добавяме содата и към тях добавяме семената и подправките. Разбъркваме всички сухи съставки и към тях прибавяме хладка вода докато стане меко тесто за разточване. С помощта на точилка разточваме тънка кора около 1мм и правим форми по желание. Аз избрах триъгълната форма назъбена и класическа. Върху хартия за печене подреждаме крекерите и с помощта на вилица правим дупки върху тях , след което с четчица намазваме леко със зехтин отгоре и поръсваме по желание със семена или подправки по избор. Аз направих половината със сусам и белен слънчоглед , а другата част с шарена сол и сусам. Пекат се в предварително загрята фурна на 250° за 10 'мин.
Начин на приготвяне на първия дип: Тиро дип. Името му произлиза от гръцката Тиро салата,която много обичам и съм модифицирала за да е подходяща по време на режим.
Лютите чушки се почистват от семките и се нарязват на ситно. В блендер се поставя изварата , млякото, чушките и малко морска сол. Всичко се блиндира и е готово за консумация.
Втория дип  е любим на моята половинка , похапваме го и самостоятелно за да заситим глада като последно хранене за деня.
Яйцето се сварява, обелва и нарязва на ситно. Краставичките се нарязват на дребни кубчета и се прибавят към изварата след което се подправя с шарена сол. 
Пожелавам ви много весели моменти в комбинация с тези прекрасни крекери.
Добър апетит и да ви е сладко!

Коментари

Популярни публикации