Kрем супа с тиква
В студените есенни месеци перфектното ястие е топла и вкусна крем супа. И какво по-подходящо от това супата да е не каква да е, а тиквена. Много важен в тази рецепта е джинджифилът, който съдържа витамин C, B6, желязо, натрий, калий, магнезий, фосфор, цинк и др. Използва се като средство за подтискане на апетита и в много хранителни режими, потиска производството на хормона на стреса, кортизол, чиито нива в организма също влияят сериозно на отслабването. Той има мощно отхрачващо действие и е голям помощник на организма, който се бори с настинка. Има силно противовъзпалително действие, помага при болки в мускулите и ставите, помага срещу киселините. Понижава нивата на холестерола, подобрява мозъчната функция и забавя стареенето. Има антитумурен ефект и не на последно място е силен афродизиак.
Знаете ли, че:
- Това растение е известно на китайците и индийците още от древността.
- Арабските търговци дълго време държали в тайна местата, от които произлиза растението. Те уверявали доверчивите купувачи, че джинджифилът расте далеч на юг, зад Червено море, на края на Земята, и че е строго охраняван от дракони.
- Джинджифила е донесен чак през ХIII век в Европа от небезизвестният италианец Марко Поло.
- По пътя към Европа екипажа на Марко Поло е приемал малки количества от корена и е открил благоприятното му въздействие срещу морската болест и гаденето при плаване.
- Отначало коренът се е използвал само в медицината. С него знахарите се борели против стареенето и половата слабост.
- Легендата разказва, че португалците щедро хранели с джинджифил своите роби, за да повишат плодовитостта им.
А сега опитайте и вие тази рецепта с чудотворния джинджифил!
Здравословна есенна крем супа
Нужни продукти:
150 гр тиква
3 картофа
2 моркова
1 лук
1 с.л. Джинджифил /ако имате на корен използвайте него- 2-3см от корена обелете и настържете към врящите зеленчуци./
3 картофа
2 моркова
1 лук
1 с.л. Джинджифил /ако имате на корен използвайте него- 2-3см от корена обелете и настържете към врящите зеленчуци./
Соево или кокосово мляко
Лъжица нискомаслено кисело мляко
Хималайска сол
Кардамон
Кокосово масло
Белени слънчогледови семки или сусам
За крутоните:
Пълнозърнест хляб
Хималайска сол
Червен пипер
Пълнозърнест хляб
Хималайска сол
Червен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете всички зеленчуци + тиквата на кубчета. Към тях добавете една лъжица кокосово масло или известно количество кокосов спрей. Сложете всичко в дълбока тенджера и залейте с вода. Сложете на котлона на силни градуси, след като заври намалете котлона и добавете джинджифил и малко кориандър. След като сварите всичко - подправете със солта.
След готовност дръпнете от котлона и пасирайте добре, добавете по желание соево или кокосово мляко до желаната консистенция,ако има нужда от още сол - добавете.
Докато варите супата в голяма тава поставете хартия за печене и леко намазнете, аз използвам любимия ми кокосов спрей. Вземете няколко филийки пълнозърнест хляб и ги нарежете на дребни кубчета за крутоните. Сложете ги в дълбока купа и посолете със сол /количество по желание/ и червен пипер на вкус. Внимавайте с количеството червен пипер, за да не станат горчиви след изпичането. Объркайте добре и напръскайте малко с кокосовия спрей или със зехтин. Изпечете предварително на 200° до зачервяване.
Супата се поднася топла с декорация от смесени лъжица нискомаслено кисело мляко + лъжица кокосово или соево мляко, поръсвате със сусам или слънчогледови семки. Сложете няколко крутончета отгоре и поднесете с любов.
Не забравяйте ,че най-важната подправка е любовта, с която приготвяте ястието каквото и да е то.
Топла и прекрасна седмица!
Гореща супа в дъждовно време с любов!
След готовност дръпнете от котлона и пасирайте добре, добавете по желание соево или кокосово мляко до желаната консистенция,ако има нужда от още сол - добавете.
Докато варите супата в голяма тава поставете хартия за печене и леко намазнете, аз използвам любимия ми кокосов спрей. Вземете няколко филийки пълнозърнест хляб и ги нарежете на дребни кубчета за крутоните. Сложете ги в дълбока купа и посолете със сол /количество по желание/ и червен пипер на вкус. Внимавайте с количеството червен пипер, за да не станат горчиви след изпичането. Объркайте добре и напръскайте малко с кокосовия спрей или със зехтин. Изпечете предварително на 200° до зачервяване.
Супата се поднася топла с декорация от смесени лъжица нискомаслено кисело мляко + лъжица кокосово или соево мляко, поръсвате със сусам или слънчогледови семки. Сложете няколко крутончета отгоре и поднесете с любов.
Не забравяйте ,че най-важната подправка е любовта, с която приготвяте ястието каквото и да е то.
Топла и прекрасна седмица!
Гореща супа в дъждовно време с любов!
Бон апети!
Коментари
Публикуване на коментар