Пикантно пиле с елда








Здравейте, приятелии! В рецептата този път съм решила да споделя едно от ястията, което си правя сравнително доста често, но гарнитурата към него е по-нетрадиционна за българската кухня- Елда.
 Елдата или така наречената гречка, е наричана „кралицата“ или “зрънце за милиони”, защото освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и подходяща храна за активно спортуващите и тези, поддържащи фигурата си.   С витамините и минералите съдържащи се в нея има многобройни ползи за здравето, повече за елдата можете да прочетете в темата „Зрънца за милиони"- Тук. Пилето в рецептата съм подлютила, но, ако не обичате люто или има дргуга причина поради която не го консумирате- можете да го пропуснете.
Какво  ви е нужно за рецептата и начина на приготвяне ще ви опиша в следващите редове, а във видеото ще видите цялата подготовка и приготвяне стъпка по стъпка.



Пикантно пиле с елда
/ 1 порция/
за пилешкото
250гр пилешко филе 
30мл ядково мляко
1с.л. равна/ пълнозърнесто брашно
10 гр стар лук
соев сос
лют червен пипер
бял пипер
черен пипер
куркума

 за приготвяне на елдата
50гр елда +100 мл вода 
10 гр морков
10 гр пресен лук
хималайска сол

Начин на приготвяне:
1. Първо измивате добре елдата няколко пъти на течаща вода. След като измиете поставяте в тенджера със загрята предварително вода. Малък трик от мен: сварявам вода в електрическа кана, след което я изсипвам в тенджера, и слагам на силен котлон, в нея изсипвам елдата и оставям да се приготвя
2 Докато елдата се вари правим пилешкото. В котлон слагаме малко количество от кокосова мазнина и слагаме лука да се сотира, след минута слагаме и пилешкото- неувкусено, овкусяваме докато приготвяме. Запечатваме за минута и посипваме с черния, белия пипер и куркумата. Поливаме със соев сос и изчакваме секунди да изври. Слагаме пълнозърнестто брашно по цялата повърхност на пилешкото, разбъркваме добре. Поръсваме с лют червен пипер на вкус. Заливаме с ядковото мляко и добре разбъркваме оставяме за 1-2 мин да се сгъсти и сготви.
3. Когато елдата е сварена я изсипваме в ситен гевгир или голяма цедка и оставяме да се отцени. В тиган загряваме малко кокосова или друга растителна мазнина и поставяме моркова, оставяме за 2-3 мин, но внимаваме да не загорим, трябва да запазаим цвета им. След това поставяме пресния лук и разбуркваме- оставяме за минута след това добавяме и елдата и оставяме да се приготви. Ако ви се струва сухо може да добавите още мазнина по желание. Подправяте по вкус.
 
Рецептата е бърза и вкусна, не е трудна за приготвяне. Ако искате да сготвите нещо набързо без да му мислите опитайте това! 
Ако нашата рецепта ви е добаднала, ни писледвайте в социалните мрежи.
ХОХО До слвдващата седмица! Усмихнати и здравословни дни ви желая!
Ако имате предложение за това какив рецепти искате да виждате, пишете в инстаграм healthinabg, фейсбук на HealthIna.


Коментари

Популярни публикации