Суперхраните! Част 1



 В последно време популярността на суперхраните се увеличи многократно, хората „полудяха“ по тях. Наричаме ги така, защото те са заредени с много повече полезни качества за единица калория в сравнение с останалите храни.
Терминът е въведен от Аарън Мос през 1998г.  
Винаги е имало храни, които могат да бъдат определени като полезни и други – които не притежават толкова полезни свойства. През 2007 година Европейския съюз налага забрана определени храни да се етикират с понятието „суперхрана“, освен ако това не е установено чрез специално медицинско изследване.
Значително повишения интерес и потребление в по-развитите страни към здравословния начин на хранене, вероятно е основната причина за по-специалното внимание към суперхраните. Въпреки, че има данни за ползите за здравето на някои от така наречените суперхрани, но все още не съществуват научни доказателства за техния здравословен ефект. Някои храни, консумиращи се от векове и са изследвани многократно, действително притежават качества, според които могат да бъдат определени като здравословни.

За да бъде една храна, наречена суперхрана, тя трябва да отговаря на следните условия:
• В малък обем да е концентирала голямо количество полезни характеристики;
• Да се консумира в суров вид, за да се запазят ензимите и витамините в нея;
• Да се усвоява лесно, за да дарява организма с енергия.

Суперхраните и техните хранителни и здравословни предимства.

Агаве
Това растение е с високо съдържание на инсулин и минерали и не увеличава кръвната захар.

Акай Бери
Акай Бери са плодовете на палмовите дървета от рода Евтерпа, които се намират в Амазонската джунгла. Тези малки плодове съдържат изключително много антиоксиданти, ниско калорични са, имат много фибри, протеини, минерали, омега-6 и -9 незаменими мастни киселини, витамини А и С, желязо, калций.

Алое вера
Една суперхрана, лесна за отглеждане дори и вкъщи. Използва се гела съдържащ се във вътрешността на дебелите, месести листа на растението. Този гел е богат на витамин: А, С, В1, В2, В6, В12,  минерали – калций, фосфор, мед, желязо, магнезий, манган, калий, цинк, йод и  аминокиселини. Има полезно действие, доказано при кожни проблеми и за лечение на различните храносмилателни проблеми, засилва имунната система, има противовъзпалителни свойства, облекчава болки в мускулите и нормализира кръвната захар и има благотворно действие върху бъбреците.

Бразилски ядки
Те са чудесен източник на цинк, магнезий и тиамин и с високо съдържание на селен.

Годжи Бери
Тези вкусни червени плодове идват от Азия /Тибет/. Те са много богати на антиоксиданти, фибри , минерали и са добър източник на растителен протеин. За една дневна доза, между 10 и 30 грама, те осигуряват на организма повече витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от порция червено месо, повече аминокиселини от цветния прашец. Добър източник на витамини от групата В.
 Годжи Бери подобряват зрението и състоянието на кожата, засилват имунната система и се отразяват добре на сърдечносъдовата система. Те предпазват нашето тяло от болести като рак, лекуват очни проблеми, намаляват кръвното налягане, контролират диабета и са мощна антигъбична храна.

Житен сок (сок от житна трева)
Житената храна е пълноценна храна, която съдържа повечето от минералите и витамините, които са необходими за нашето добро здраве. Съдържа 70% хлорофил и 30 ензима. Нещо повече, тя е чудесен източник на фосфор, магнезий, цинк и калий. Прочиства тялото от токсини и има чудесно действие върху кожата.

Хлорела
Това водно растение е богато на хлорофил има редица други полезни качества. Прочиства тялото от токсините и подсилва имунната система. Хлорелатае синьо-зелено микроводорасло, което има способността да премахва оловото и живака от тялото. С висока концентрация е на витамини от В-групата и поддържа храносмилателните функции.

Кашу

Тези ядки са богати на фосфор, магнезий, цинк и имате силни антиоксидантни свойства, като ни предпазват от различни заболявания и рак.

Конопено семе
Съдържа всички незаменими аминокиселини,  омега-3, омега-6  и омега-9 мастни киселини, витамините А, С  и Е, лецитин, магнезий, калций натрий и желязо. Но това, което е най-важно при конопеното семе е, че съдържа глобуларен едестин и то над 60%. Това е най-лесната за усвояване форма на протеин. Протеинът е важен  за правилното функциониране на всички органи и системи в организма. Конопените семена помагат за по-бързо възстановяване на мускулите, действа добре на нервната система, подпомага лечението на артрит и автоимунни заболявания и регулира нивата на кръвната захар и защитава нашата кожа. 

Какао и какаови зърна
Какаовите зърна са семената на какаовото дърво. Те съдържат протеини, антиоксиданти, минерали – магнезий, калций, желязо, цинк, мед, калий, манган, витамините А, В1, В2, В3, В5, С и Е. Ползите от суровото какао или какаовите зърна са следните – подобрява кръвообращението, намалява лошия холестерол, регулира кръвната захар, сваля кръвното налягане. По  магически начин повишава нивата на серотонина в мозъка и стимулира ендорфините, като се превръща в антидепресант и подобрява настроението. Това растение е култивирано хиляди години от ацтеките, като дори е използвано за парично средство. 
А като бонус има и страхотен вкус и аромат!


Каму-каму
Растението има 60 пъти по-висока концентрация на витамин С от портокалите, а също така съдържа калций, фосфор, ниацин и тиамин. Притежава антидепресантни качества, намалява възпаленията и подобрява здравето на дихателната система. Високата концентрация на антиоксиданти подобрява функциите на имунната система.

Кокосово масло
 Кокосовото масло е една много полезна мазнина, която е хубаво да включим в хранителния си режим. Кокосовото масло се състои от около 90% сурови наситени мазнини, които са важен и ценен строителен материал за всяка клетка в нашето тяло.  Също така кокосовото масло помага в борбата с килограмите, то превръща мазнините в енергия и подобрява метаболизма ни. Има анти микробен ефект и казват, че намалява риска от инфаркт.

Кокосов орех
Консумацията на кокосов орех повишава енергията, ефективно изгаря мазнините и подобрява щитовидните функции. Помага при абсорбирането на мастно разтворимите витамини и други важни хранителни вещества. Суровият кокос е добър източник на манган, желязо и фибри. Той е с ниско съдържание на натурални захари. Векове наред полинезийците използват кокосовите орехи за основна храна, което обяснява защо те са с най-ниска сърдечно-съдова заболяваемост в целия свят.























Леща
Мнозина от Вас ще се учудят, но и добре познатата ни леща попада в този много кратък списък на Суперхраните. Лещата е много богата на фитохимикали, изследванията за които показват, че са добър помощник в борбата срещу сърдечносъдовите заболявания, инфекциите и остеопорозата.

Лукума
Тя е изключителен източник на фибри, въглехидрати, витамини и минерали, съдържа желязо, витамин В3 и се характеризира със сладък вкус. Още една вкусна рецепта за торта с лукума и кокос.


Най-добрият начин да консумирате тези храни е в суровия им вид, за да се възползвате в максимална степен от техните полезни характеристики.
Хранителен режим, базиран на голямо разнообразие от полезна и питателна храна, включително и достатъчно количество плодове и зеленчуци, остава най-добрият начин, човек да поддържа оптимално здраве. И все пак се опитайте да добавите към менюто си някоя от суперхраните защото със сигурност тя ще бъде полезна за организма ви .

продължението на статията в -  СУПЕРХРАНИТЕ! Част 2



Коментари

Популярни публикации