"Зрънца за милиони" - Елда



Елдата или така наречената гречка, е наричана „кралицата“ или “зрънце за милиони”, защото освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и подходяща храна за активно спортуващите и тези, поддържащи фигурата си. Срещат се три основни вида елда: многогодишна, обикновена и татарска.

Как изглежда елдата?
Зрънцата на елдата имат характерна триъгълна форма, наподобяват жито, или ориз.


Състав на елдата
Триъгълните зрънца на елдата съдържат до 16 % лесноусвоими белтъчини, включително и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин. В елдата има 30 % въглехидрати, 3 % мазнини, влакнини, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините: В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите: желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт.
Обикновената елда е позната още под името гречка, наименование, произлизащо от Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но пък в Русия те са най-популярни.
Елдата се отглежда лесно, а при посевите й не виреят бурени естествено, което не налага обработване на посевите с химикали. Химикалите коренно променят вкуса на зърното, което е предпоставка културата да е екологично чиста храна, която се използва за хранене на кърмачета.

Избор на елда:
Елда може да намерите във всеки ханителен магазин на щанда с диетични храни или редом до бобовите и оризовите разфасовки, и е в пакети от 500гр и 1кг.
А в руските магазини е неизменна част от асортимента.
При избор на елда, обръщайте внимание на следните особеност;
- Избирайте елда с блед цвят, защото тази с червеникав оттенък в повечето случаи е преминала през термична обработка, в резултат на което голяма част от хранителните й вещества е похабена.

Съхранение:
- След като отворите пакет с елда усетите необичайна миризма на плесен, това означава, че продуктът е развален или с доста лошо качество и е добре да не се консумира;
- Съхранявайте винаги елдата в стъклени или керамични съдове.


История
Има сведения, че отглеждането и започва преди 6000 години в Югоизточна Азия.Произходът на културата се свързва с земите на Алтай, а около 7-8 век от териториите на днешна Румъния елдата навлиза и се разпространява в Русия. В Европа зрънцата стигат доста по-късно – между 15-18 век. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". В Гърция и Италия названието й е “турско зърно”, а във Франция, Испания и Португалия я познават като “сарацинско” или “арабско зърно”. В други славянски страни наричат елдата гръцко зърно, защото с отглеждането й преди столетия са се занимавали по-компетентните гръцки монаси в манастирите по населените със славянски народи територии. Латинското название на елдата идва от факта, зрънцата й наподобява букова ядка, поради което често е наричана букова пшеница. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След старта на масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за по-бедните обществени слоеве.
Съвсем друга пък е историята на тази зърнена храна във Франция, където била тачена предимно заради меда, който се произвежда от нея и смятан за много вкусен и полезен продукт, ефикасно средство срещу простуда и грип.
Съдържа вещества, които повишават чувствителността на животните към светлината, а при говеда, свине и овце с непигментирана кожа предизвикват възпаление. 

Хранителен състав
В 100 г продукт се съдържат протеини (14%), захар (2-2,5%), мазнини (3%), фибри (1%), витамините А, В, Е и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, както и органични киселини (лимонена и ябълчна).
Елдата е богата на аминокиселини, а липсата на глутен я превръща в подходяща храна за диетичен режим.

Здравословни ползи
- Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите заради комплекса от витамини и минерални вещества.
- Високото съдържание на белтъци в елдата способства за увеличаване на мускулната сила и --издръжливост, което я превръща в подходяща храна за активно спортуващите.
- Богата на флавоноиди, тя ефективно се бори с процесите на стареене на клетките.-
В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той важен за профилактиката на сърдечносъдовата система, високия холестерол и хипертонията.
-Несъмнено елдата е много ефективна при хора с нарушена перисталтика (заради съдържанието на фибри и пектин) и такива, подложили се на редуциращ режим на хранене.
Елдата има и способността да стабилизира нивото на кръвната захар.
- Богатото количество желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма.
- В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис, а също така и эа отслабване.
- Тя увеличава мускулната сила и издръжливост.



Елда в кулинарията
Елдата придобива все по-голямо кулинарно приложение и популярност. Макар, че има лек стипчиво-горчив вкус тя се прилага успешно, както в солени, така и в сладки рецепти. "Черна пшеница" е добре позната, на много хора, които практикуват вегетарианство, защото е пълноценен заместител на месото. 

Какво да сготвим с елда?
Освен че е универсално лекарство и средство за превенция на много болести, елдата е и почти универсален хр
Освен че е универсално лекарство и средство за превенция на много болести, елдата е и почти универсален хранителен продукт. анителен продукт. Използва се за приготвянето както на солени ястия, така и на сладки. Най-разпространената рецепта е рецептата за каша, която може да бъде както сладка каша от елда, така и солена каша от елда. От елда могат да се приготвят и кюфтета от елда, сварената елда може да бъде добавяна и към свежи салати и супи, или пък да бъде главно действащо лице в салата от елда. Или пък за закуска, за приготвяне на мюсли от елда. Елдата се прилага в бебешки храни. От векове с нея се приготвят лесно питателни каши.


Как се приготвя елда?
Това е последният голям плюс на безценните зрънца. Елдата се вари в съотношение 1:2 ( една част елда, две части вода). Сварява се много по-бързо от ориза. Елдата е сварена, след като зрънцата се разпукат, набъбнат и омекнат.


Коментари

Популярни публикации