"Зрънца за милиони" - Елда
Елдата
или така наречената гречка, е наричана
„кралицата“ или “зрънце за милиони”,
защото освен че е богата на витамини и
минерали, се оказва и подходяща храна
за активно спортуващите и тези, поддържащи
фигурата си. Срещат се три основни вида
елда: многогодишна, обикновена и татарска.
Как
изглежда елдата?
Зрънцата на
елдата имат характерна триъгълна форма,
наподобяват жито, или ориз.
Състав
на елдата
Триъгълните зрънца на елдата съдържат до 16 % лесноусвоими белтъчини, включително и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин. В елдата има 30 % въглехидрати, 3 % мазнини, влакнини, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините: В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите: желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт.
Обикновената елда е позната още под името гречка, наименование, произлизащо от Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но пък в Русия те са най-популярни.
Елдата се отглежда лесно, а при посевите й не виреят бурени естествено, което не налага обработване на посевите с химикали. Химикалите коренно променят вкуса на зърното, което е предпоставка културата да е екологично чиста храна, която се използва за хранене на кърмачета.
Триъгълните зрънца на елдата съдържат до 16 % лесноусвоими белтъчини, включително и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин. В елдата има 30 % въглехидрати, 3 % мазнини, влакнини, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините: В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите: желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт.
Обикновената елда е позната още под името гречка, наименование, произлизащо от Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но пък в Русия те са най-популярни.
Елдата се отглежда лесно, а при посевите й не виреят бурени естествено, което не налага обработване на посевите с химикали. Химикалите коренно променят вкуса на зърното, което е предпоставка културата да е екологично чиста храна, която се използва за хранене на кърмачета.
Избор на
елда:
Елда
може да намерите във всеки
ханителен магазин на щанда с диетични
храни или редом до бобовите и оризовите
разфасовки, и е в пакети от 500гр и 1кг.
А
в руските магазини е неизменна част от
асортимента.
При избор на
елда, обръщайте внимание на следните
особеност;
- Избирайте елда с
блед цвят, защото тази с червеникав
оттенък в повечето случаи е преминала
през термична обработка, в резултат на
което голяма част от хранителните й
вещества е похабена.
Съхранение:
- След като
отворите пакет с елда усетите
необичайна миризма на плесен, това
означава, че продуктът е развален или
с доста лошо качество и е добре да не се
консумира;
- Съхранявайте
винаги елдата в стъклени или керамични
съдове.
История
Има
сведения, че отглеждането и започва преди
6000 години в Югоизточна Азия.Произходът
на културата се свързва с земите на Алтай,
а около 7-8 век от териториите на днешна
Румъния елдата навлиза и се разпространява
в Русия. В Европа зрънцата стигат доста
по-късно – между 15-18 век. В Индия наричат
елдата "черен ориз", а в другите
страни е известна като "черна пшеница".
В Гърция и Италия названието й е “турско
зърно”, а във Франция, Испания и Португалия
я познават като “сарацинско” или
“арабско зърно”. В други славянски
страни наричат елдата гръцко зърно,
защото с отглеждането й преди столетия
са се занимавали по-компетентните гръцки
монаси в манастирите по населените със
славянски народи територии. Латинското
название на елдата идва от факта, зрънцата
й наподобява букова ядка, поради което
често е наричана букова пшеница. В
Индия наричат елдата "черен ориз",
а в другите страни е известна като "черна
пшеница". След старта на масовото й
отглеждане, тя бързо си спечелва славата
на една от най-разпространените храни
за по-бедните обществени слоеве.
Съвсем друга
пък е историята на тази зърнена храна
във Франция, където била тачена предимно
заради меда, който се произвежда от нея
и смятан за много вкусен и полезен
продукт, ефикасно средство
срещу простуда и грип.
Съдържа
вещества, които повишават чувствителността
на животните към светлината, а при
говеда, свине и овце с непигментирана
кожа предизвикват възпаление.
Хранителен
състав
В 100 г продукт
се съдържат протеини (14%), захар (2-2,5%),
мазнини (3%), фибри (1%), витамините А, В, Е
и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор,
цинк, магнезий, както и органични киселини
(лимонена и ябълчна).
Елдата е
богата на аминокиселини, а липсата
на глутен я превръща
в подходяща храна за диетичен режим.
Здравословни ползи
- Консумирането
на елда подхранва кожата, косата и
ноктите заради комплекса от витамини
и минерални вещества.
- Високото
съдържание на белтъци в елдата способства
за увеличаване на мускулната сила и
--издръжливост, което я превръща в
подходяща храна за активно спортуващите.
- Богата на
флавоноиди, тя ефективно се бори с
процесите на стареене на клетките.-
В една купичка
елда количеството магнезий е около 86
мг, а той важен за профилактиката на
сърдечносъдовата система, високия
холестерол и хипертонията.
-Несъмнено
елдата е много ефективна при хора с
нарушена перисталтика (заради съдържанието
на фибри и пектин) и такива, подложили
се на редуциращ режим на хранене.
- Елдата
има и способността да стабилизира нивото
на кръвната захар.
- Богатото
количество желязо и лецитин подобрява
функционалното състояние на черния
дроб и панкреаса и повишава съпротивителните
сили на организма.
- В руската
народна медицина се смята, че
продължителната употреба на каша от
елда помага при псориазис, а също
така и эа отслабване.
- Тя
увеличава мускулната сила и издръжливост.
Елда в
кулинарията
Елдата придобива
все по-голямо кулинарно приложение и
популярност. Макар, че има лек
стипчиво-горчив вкус тя се прилага
успешно, както в солени, така и в
сладки рецепти. "Черна пшеница"
е добре позната, на много хора, които
практикуват вегетарианство, защото
е пълноценен заместител на месото.
Какво да
сготвим с елда?
Освен че е
универсално лекарство и средство за
превенция на много болести, елдата е и
почти универсален хр
Освен че е
универсално лекарство и средство за
превенция на много болести, елдата е и
почти универсален хранителен
продукт. анителен продукт. Използва
се за приготвянето както на солени
ястия, така и на сладки. Най-разпространената
рецепта е рецептата за каша, която може
да бъде както сладка каша от елда, така
и солена каша от елда. От елда могат
да се приготвят и кюфтета от елда,
сварената елда може да бъде добавяна и
към свежи салати и супи, или пък да бъде
главно действащо лице в салата от
елда. Или пък за закуска, за приготвяне
на мюсли от елда. Елдата се прилага
в бебешки храни. От векове с нея се
приготвят лесно питателни каши.
Как се
приготвя елда?
Това е
последният голям плюс на безценните
зрънца. Елдата се вари в съотношение
1:2 ( една част елда, две части вода).
Сварява се много по-бързо от ориза.
Елдата е сварена, след като зрънцата се
разпукат, набъбнат и омекнат.
Коментари
Публикуване на коментар