Спанакът - Витамини в чиста форма


В Англия името на този листен зеленчук е било „Испанският зеленчук“, а след това е било съкратено и новата версия е позната до днес. Смята се, че произлиза от древна Персия. Култивирането на спанака се разпространило до Непал, а от там в Китай, където и досега се нарича „Персийско Растение“. Маврите го пренасят в Испания около 11 век.
Според проучвания, американците консумират над килограм спанак на година на глава от населението. Това е четирикратно повече от количеството консумирано преди 40 години, вероятно защото сервирането му в училищата е много подобрено. Днес зеленчука е по-зеления, по-вкусен и по-свеж, замразен или от градината, спанак вече се използва вместо марулите в салатите или в сандвичите.
Изключително популярен става през 1960г., когато известен анимационен герой консумира спанак, който го дарява със свръх сили. Анимационния герох Попай е причината за увеличението на консумацията на спанак при децата. Родителите насърчават децата си да похапват от полезния зеленчук за да порастнат силни и големи като Попай, а това не е и далеч от истината! В следващите редове ще разберете и каква е причината за това.




Хранителен състав на спанака

 Трябва да се отбележи, че най-полезна и препоръчителна е употребата на пресен продукт, който не е съхраняван дълго време или подложен на замразяване. Например сокът от спанак е прекрасен диетичен продукт от една страна, и много добър оцветител от друга, като придава на ястията наситен зелен цвят. За готвене пресмятайте от 375 до 500 г суров спанак на човек, защото след термична обработка намалява до 125-175 г. За салата ще ви бъдат необходими около 100 г.
  Спанакът  представлява тревисто растение с тъмнозелени листа от семейството на ряпата. Градинският спанак е едногодишно растение, което расте при умерен климат. В началото на своя растеж образува розетка от листа с различна форма (продълговато-яйцевидни, гладки, набраздени), след което се образува цвят с тази розетка. За храна се използват листата на зеленчука, преди да образуват цвят.
  Според много диетолози не аптеката е мястото за олучаване на необходимите витамини и минерали, а набавянето им трябва да става посредством консумацията на пресните плодове и зеленчуци. Витамините, които се приемат в естествен вид, по-пълноценно се усвояват от организма и оказват значителен благотворен ефект.  По съдържание на хранителни вещества и особено минерални соли, спанакът е изключително полезен. В 100 г спанак се съдържат около 25 калории. Листата на зеленчука са богати на белтъчини, въглехидрати, витамините А (около 4 мг/100г), В1, В2, В6, РР, С (32-72 мг/100 г) и в по-малко количество витамин К. Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. От друга страна,  изключително високо е съдържанието на фолиева киселина, която е особено важна за плода и майката, както и минерални вещества (натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед). Не съдържа мазнини и холестерол.



Здравословни ползи от спанака
С ниско съдържание на мазнини и още по-ниско на холестерол, спанакът е богат на ниацин (витамин В3) и цинк, също на протеини, фибри, витамини А, С, Е и К, тиамин (витамин В1), витамин В6, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и манган. С други думи е пълен с добри неща за цялото тяло.
  • Ниската калоричност на спанака го превръща в изключително подходяща диетична храна.
  • За лечебни цели и по-бърз ефект, за предпочитане е приемането на изцеден пресен сок от спанак смесен със сок от моркови.
  • Листният зеленчук е особено подходящ за хора, страдащи от анемия.
  • Богат източник на фибри.
  • Разнообразието на флавоноиди в спанака действа антиоксидантно предпазвайки холестерола от окисление и защитава тялото от свободни радикали, в частност в дебелото черво.
  • Фолиевата киселина е полезна за сърдечносъдовата система
  • Магнезият понижава кръвното налягане
  • Санакът поддържа енергийната функция на мозъка, паметта и яснотата на разума.
Здравословен риск
Реален потенциален риск от консумацията на спанак съществува само за хора с установена алергия най-вече към желязото, съдържащо се в него. Поради съдържанието на оксалова киселина, е противопоказна консумацията му при хора с бъбречна недостатъчност.


Хранителни стойности на спанака
/отнася се за 30 гр/
Калории 7
Натрий 24мг
Въглехидрати 1гр
Фибри 1 гр
Протеини 1 гр
Калий 167 мг
Калций 29.7 мг
Магнезий 23.7 мг
Фолиева киселина 58.2 мг
Бетаин 165 мг

Какво трябва да знаем за спанака
Спанакът е много чувствителен към азотните торове, използвани при отглеждането му. За да не позволите нитратите да повлияят върху вашето здравословно състояние, винаги избирайте много пресен спанак, измивайте го внимателно, без да го оставяте да кисне във водата, приготвяйте го веднага и бързо го консумирайте. Не го претопляйте.

Интересно за спанака
  • Спанакът вирее по-добре в хладен отколкото в горещ климат, арабските фермери не съумели да го култивират успешно в сухия средиземноморски климат, докато не са били измислени напоителните системи през 18 век.
  • Този изключително ценен зеленчук е полезен с голямото количество витамини, които не се разрушават при варене. Единствено съдържанието на витамин С може да се намали до 3 пъти при консервиране, готвене или сушене на спанака. 

Как правилно да подберем спанак и да го съхраняваме
Винаги когато избирате спанак, се стремете той да бъде с тъмнозелени твърди листа, по които да няма петна и наранявания. Можете да го съхранявате в хладилник в полиетиленова торбичка до 3-4 дни или бланширан и замразен във фризера до една година.

Отглеждане
Спанакът се засажда през пролетта, но най-рано в края на февруари. Добивите и качеството на продукцията спанак намаляват значително ако е по-късно засят. За пролетно производство площа се изорава и се наторява според културата, която ще се засее след спанака. Преди пролетните посеви земята се култивира на дълбочина 12-14 см и се наторява.
Сеитбата на спаначените семена може да бъде разпръсната на равна повърхност или редова. За предпочитане е редовата сеитба. Семената на спанак се засяват на 2-3 см. дълбочина. При големи площи сеитбата може да стане с редосеялка, на разстояние 20-25 см ред от ред. За 100 кв. м засята площ спанак са необходими 250-300 г семена, а на 1 декар - средно около 2-2, 5 килограма.


Видове
Плоски или гладки листа
Спанакът с праски или гладки листа има ненабръчкани листа с продълговата форма. Вкусът му е по-мек от този на Савой. Този вид спанак се използва за консервиране или замразяване, както и за супи, бебешки храни и друг вид обработка.
Савой
Савой има сбръчкани, къдрави тъмнозелени листа. Грапавината е различна от плосколистият спанак, но вкусът е почти същият. Можете да намерите свеж савой в близкия магазин.
Полу-савой
Напоследък много популярен е полу-савоя, който има леко къдрави листа. Те имат почти същата грапавина, не са по-лесни започестване от тези на обикновения савой. Обикновено се продават свежи, но се намират и в обработени храни.


Как да приготтвяме спанака
Спанакът расте в песъчливи почви, така че трябва да се измива старателно преди консумиране. Пънчето трябва да се изреже. Разделете листата и ги сложете в голяма купа с вода. Измийте ги внимателно, като оставите пясъка да се утаи на дъното на купата. Извадете листата от водата, изплекнете купата и повторете процедурата докато листата са напълно чисти.
Ако ядете суров спанак, изсушете го напълно например като го подсушите с кухненска кърпа. Леко влажния спанак може да бъде готвен на пара или на микровълнова печка без да се добавя вода.

Варене на спанак
Сложете листата в голяма тенджера с вряща вода. Когато листата леко се свият, изстискайте ги от излишната влага. Този метод се използва за бързо готвене на спанак или за приготвяне на соте или плънка, и обикновено отнема 2-5 мин.

Приготвяне на спанак в микровълнова
Сложете измит, леко мокър спанак в чиния за микровълнова. Покрийте и гответе докато омекне (4-7 мин за 1/2кг спанак).

Готвене на спанак на пара
Ако мислите да готвите спанака на пара, не подсушавайте листата след като ги измиете. Запареният спанак може да бъде страхотна гатнитура и отнема само 5 до 10 мин.

Очаквайте скоро рецепти със спанакв блога!



С ниско съдържание на калории, но богат на хранителни вещества, спанакът е един от листните зеленчуци все повече преобладаващи в салатите и вкючван към диети и здравословни режими. Изключително подходящ за добавка към смутита, салати, супи, като самостоятелно ястие или смеесен с други зеленчуци, като гарнитура към месо и тн. Толкова богат на витамини и минерали, спанака е суперхрана и всички негови благоприятни въздействия върху организма дори немогат да бъдат изброени. Вкарайте спанака в менюто си и подобрете начина си на хранене, витаминизирайте се и бъдете здрави!





























Използвани източници
zdravei.org, hamhum.net, fitness-bg.com, gotvarstvo.georgievi.net, сп. "Сладко и солено", март 2002, 1001recepti.com, bb-team.org, gotvach.bg


Коментари

Популярни публикации